Woorden met X in Wordfeud en de meest populaire klonen van Scrabble

Scrabble is een van de meest gekopieerde bordspellen ter wereld. Sommige van de klonen zijn bijna letterlijk gekopieerd, waarbij ze alle kenmerken van het origineel hebben. Anderen verschillen zozeer van Scrabble dat sommige spelers zich niet eens bewust zijn van de inspiratie van het bordspel dat Alfred Butts jaren geleden bedacht heeft. Welke woorden met X kun je maken?

In 1931 heeft Alfred Butts Scrabble bedacht dat de beste eigenschappen had van alle bordspellen die daarvoor waren ontwikkeld. Zoals je na jaren kunt zien, heeft hij het goed voor elkaar gekregen. Daarom proberen makers van veel soortgelijke spellen een voorbeeld aan hem te nemen. Sommige producenten maken klonen die op het punt staan inbreuk te maken op het auteursrecht. Anderen zijn alleen geïnspireerd door het originele Scrabble en halen er de beste elementen van, maar voegen ook nieuwe toe, die het spel moderniseren, met meer willekeurigheid en verhaal verrijken of… microbetalingen introduceren. Ja, veel van de momenteel geproduceerde Scrabble-klonen zijn niet gericht op een opensourcemodel zoals de Poolse Literaki, maar op directe of indirecte betalingen. Daar is natuurlijk niets mis mee, zolang de spellen maar op zijn minst van fatsoenlijk niveau zijn. Het is erg als die producten gewoon zwak zijn, waardoor het plezier niet eens vergelijkbaar is met het spelen van het traditionele Scrabble. De spellen hieronder zijn niet alleen van hoge kwaliteit en staan op het niveau van Scrabble, maar ze kunnen er zelfs mee concurreren. Een groot deel daarvan is op het internet te vinden en sommige zijn mobiele applicaties. Dus je kunt Scrabble letterlijk altijd bij de hand hebben. Ben je op zoen naar woorden met X en woorden met Q die de meeste punten opleveren? Op ons portaal vind je de langste woorden met X en woorden met Q die gemaakt kunnen worden.

Words of Wonder

Verwantschapsgraad met Scrabble: neven

Talen: Engels, Frans, Italiaans, Duits en Spaans

Soort spel: mobiele applicatie

In Words of Wonder komen we microbetalingen tegen, maar die zijn niet nodig om het spel te starten. Er zijn 600 veeleisende levels die wachten op spelers, waarbij ze moeten zoeken naar woorden op het bord. De applicatie kan gekoppeld worden aan jouw Facebookaccount, zodat je met jouw vrienden kunt spelen. Tactisch element is hier erg belangrijk. Dit is echter geen spel waarin je meteen een kampioen wordt – zoals in veel vergelijkbare applicaties. Ook in dit spel kost het veel tijd om naar het gevorderde niveau te gaan, zelfs als je alle taken 100% uitvoert.

Literaki en woorden met X

Verwantschapsgraad met Scrabble: een buitenechtelijk kind

Talen: Pools, Engels

Soort spel: browserspel

Poolse Literaki, aanvankelijk bekend als Szkrable, kwamen in conflict met de eigenaar van het merk Scrabble. Om dit conflict op te lossen hebben de makers de formule een beetje aangepast en de voorbereide versie onder een gratis licentie beschikbaar gesteld. Je kunt dus Literaki niet alleen gratis spelen, maar ook de broncode leren, hem gebruiken voor jouw eigen productie en aanpassen. Op kurnik.pl trok het spel duizenden fans aan. Wedstrijden en kampioenschappen worden daar georganiseerd en de spelers ontmoeten elkaar ook live. Het is een van de langst functionerende gemeenschappen van woordspellen, niet alleen in Polen, maar ook in de wereld.

Snippets

Verwantschapsgraad met Scrabble: verre aanverwantschap

Talen: Engels

Soort spel: bordspel

Snippets is een spel dat maar weinig geïnspireerd is door Scrabble. In 2017 werd het echter door een van de bordspelverenigingen erkend als de ontdekking van het jaar. Snippets zijn woorddelen. Het is de taak van de spelers om alle woorden die een woorddeel bevatten te vinden en op te schrijven. In het geval van het woorddeel “bouw” zal dat bijvoorbeeld “verbouwing”, “bouwen”, of “bebouwing” zijn. De punten worden gescoord door degenen die de meeste woorden in 60 seconden kunnen opschrijven. Simpel, nietwaar? En zeer spannend!

Dabble

Verwantschapsgraad met Scrabble: nakomeling

Talen: Engels

Soort spel: bordspel

Twee tot vijf spelers kunnen Dabble spelen. Ze concurreren door woorden te maken uit twee tot zes letters. Om te winnen moeten ze alle vijf woorden maken: één tweeletterwoord, één drieletterwoord, één vierletterwoord, enz. Daar hebben ze vijf minuten voor. Het spel maakt gebruik van blokjes die erg lijken op die in Scrabble, maar de scoreregels zien er anders uit. Het aantal bepaalde letters is ook anders. Het plezier van het spel is zeker vergelijkbaar!

Slowotok (Big Boggle) – De langste woorden met X en woorden met Q

Verwantschapsgraad met Scrabble en Wordfeud: jongere broer

Talen: Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Russisch, Duits, Portugees

Soort spel: browserspel, mobiele applicatie

In dit spel moet de speler een woord maken met het hoogste aantal punten (meestal gaat het om de lengte van woorden). Op het 5×5 bord liggen altijd blokjes met bepaalde letters. Je kunt woorden diagonaal aanleggen en dan krijg je zelfs meer punten. Spelers maken woorden afwisselend, totdat de aan het begin afgesproken limiet van woorden bereikt wordt of de tijd zal op zijn. Het spel heeft ook verschillende varianten – in sommige daarvan strijden de spelers op hetzelfde bord en maken zoveel mogelijk woorden, in andere varianten is het bord echter kleiner (4×4 of zelfs 3×3).

Hieronder vindt u de lijst met scrabble-gerelateerde sites in andere talen die voor u interessant kunnen zijn.

www.scrabble–word–finder.com

www.licznik-słów.pl

www.tricher-au-scrabble.net

www.wordlist.eu

www.aide-scrabble.fr

www.scrabblemania.pl

www.scrabblemania.fr

www.scrabblemania.de

www.scrabblemania.nl

www.scrabblemania.net

www.scrabblemania.it

www.scrabblemania.dk

www.scrabblemania.es