Woorden met Y in Scrabble – dus alles wat je moet weten over het maken van woorden met Y en woorden met letters

Scrabble is (samen met zijn varianten) het meest populaire woordspel ter wereld. Bij sommige Nederlandse internetgebruikers staat het bekend als Wordfeud. Simpel gezegd is het een spel waarbij spelers woorden uit letters moeten maken. Scrabble spelen is echter veel ingewikkelder dan je zou denken. Belangrijk is niet alleen om zoveel mogelijk ingewikkelde woorden te kennen, maar ook twee- en drieletterwoorden. De mogelijkheid om zoveel mogelijk anagrammen te maken is ook van belang. Maar dat betekent niet dat Scrabble een spel is voor professionals alleen – een van de grootste voordelen van dit spel is dat het universeel is. Het spel is geschikt voor zowel complete beginnelingen als voor spelers die veel meer ervaring hebben. Beiden zullen veel belangrijke informatie vinden op wordshelper! Welke woorden met Y kun je maken?

Wanneer werd Scrabble geboren? De langste woorden met Y in het Scrabble en Wordfeud-woordenboek.

Het spel werd bedacht in 1931, dus volgend jaar zal het negentig jaar oud worden. Scrabble werd aanvankelijk “Criss-Cross” genoemd. Architect Alfred Mosher Butts kwam op het idee om een dergelijk woordspel te maken. Deze man, afkomstig uit Rhinebeck, New York, was in die tijd werkloos, wat hem ertoe aanzette om te zoeken naar mogelijkheden om geld te verdienen met een origineel bordspel. Interessant is dat hij zich liet inspireren door het woordspel uit het boek “De goudkever” van Edgar Allan Poe. De beroemde Amerikaanse horrorschrijver heeft een verhaal geschreven waarin de hoofdpersoon gedwongen werd een woordspel op te lossen om een schat te krijgen. Daarvoor moest hij frequentieanalyse gebruiken om een code te breken.

Alfred Butts was van plan om het spel “Lexuko” te noemen, maar aan producenten stelde hij het spel voor als “Criss Cross Words”, wat beter aansluit bij het doel van het spel, namelijk het maken van woorden met letters. Helaas (zoals het later bleek) hebben de producenten de uitvinding van Butts volledig genegeerd. Hij slaagde er pas na een lange zoektocht in om de rechten op het spel te verkopen aan advocaat James Brunot. Daarbij heeft de maker het spel verbeterd en de naam weer veranderd in de nu bekende “Scrabble”.

Kun je geen woorden met Y of woorden met C vinden? Verspreiding van scrabble-brieven

De verdeling van de letters in het spel was precies hetzelfde als de verdeling van de letters op een van de voorpagina’s van “New York Times”. Sindsdien is het aantal blokjes met individuele letters van het alfabet niet meer veranderd. Tenminste wat de Engelstalige versie betreft. In andere talen is het natuurlijk niet zo. De huidige merkeigenaren verkopen het spel onder dezelfde naam over de hele wereld.

In het Nederlands is de verdeling van letters als volgt:

1 punt: E (achttien), N (tien), A (zes), O (zes), I (vier)

2 punten: D (vijf), R (vijf), S (vijf), T (vijf)

3 punten: G (drie), K (drie), L (drie), M (drie), B (twee), P (twee)

4 punten: U (drie), F (twee), H (twee), J (twee), V (twee), Z (twee)

5 punten: C (twee), W (twee)

8 punten: X (één), Y (één)

10 punten: Q (één)

0 punten: blanco’s (twee)

Aan het begin van het spel krijgt elk van de maximaal vier spelers 7 blokjes met letters. Het is de taak van elke speler om zijn woorden zo op het bord te leggen dat ze een woord vormen dat in het Nederlands bestaat (zonder dat het een afkorting of een eigennaam is). Een woord kan worden gemaakt met letters die de speler op dat moment heeft, of het kan worden gemaakt door de blokjes toe te voegen aan een woord dat al op het bord ligt. Het enige voorwaarde is dat het nieuwe woord horizontaal of verticaal contact moet maken met minstens een letter die al op het bord ligt. De woorden kunnen niet diagonaal worden geplaatst. Tijdens één beurt mogen de blokjes ofwel horizontaal ofwel verticaal gelegd worden.

Bonussen en scores voor de juiste rangschikking van woorden uit letters

Je kunt verschillende bonussen verdienen tijdens het spel. Op het bord vind je premieletterhokjes en premiewoordenhokjes. Je kunt de puntenwaarde verdubbelen en zelfs verdriedubbelen. Een verdubbelde letterbonus betekent dat de letterwaarde van de letter die op een vakje van dezelfde letter wordt geplaatst, verdubbeld wordt. Een verdriedubbelde letterbonus betekent dat de waarde van het hele gelegde woord verdriedubbeld wordt. Theoretisch (hoewel dit een uiterst zeldzaam geval is) kun je een op 3 maal 3x woordwaarde komen en dat betekent dus 27x woordwaarde. In dit geval zullen de bonussen zich opstappelen. Meestal blokkeren echter de tegenstanders de toegang tot de hoogste bonussen en het spel wordt gewonnen door veel letterbonussen en verdubbelde woordbonussen. Daarnaast kun je een speciale bonus van vijftig punten krijgen als je een woord uit alle 7 letters maakt. Een Scrabble-partij wint de speler die het hoogste aantal punten heeft als er geen blokjes meer te gebruiken zijn. Ben je op zoen naar woorden met Y die de meeste punten opleveren? Op ons portaal vind je de langste woorden met Y en woorden met C die gemaakt kunnen worden. Bekijk alle woorden met Y en woorden met C van ons portaal en win een wedstrijd.

Het maken van woorden met letters, het zoeken naar anagrammen en het spelen met woorden zijn enkele van de grootste troeven van Scrabble. Maar als je met dit woordspel serieus wilt beginnen, weet dat dit nog maar het begin is!